Raňajky. Kapitola sama o sebe. Často sa nás ľudia vypytujú na zloženie ideálnych raňajok. Dnes začneme s našou obľúbenou zimnou verziou, ktorá naštartuje metabolizmus a zahreje organizmus. Ako napríklad táto pšenová krupica varená v domácom mandľovom mlieku, dochutená javorovým sirupom a škoricou. Sladké, chutné a výživné!
Aké máme možnosti?
VLOČKY – špaldové, jačmenné, ražné, pšeničné, ovsené, ryžové, amarantové, kukuričné, pohánkové.
*používame cca 1-2x viac tekutiny, v závislosti od druhu vločiek. Doporučenia bývajú uvedené na obaloch. Ak máte radi redšie kaše, zvýšte odporúčaný objem tekutiny.
KRUPICA – pšenová, pohánková, kukuričná, ryžová, špaldová, kamutová a krupica z tvrdej pšenice.
*používame cca 4-5x viac tekutiny, v závislosti od vločiek a želanej hustoty. Doporučenia bývajú uvedené na obaloch. Ak máte radi redšie kaše, zvýšte odporúčaný objem tekutiny.
INSTANTNÁ KAŠA – ovsená, pohánková, ryžová, kukuričná a ich kombinácie.
*Varí sa jednoduchšie a rýchlejšie ako vločky a krupica. Doporučujeme vmiešať do horúcej tekutiny a už len dochutiť. Takéto instantné raňajky sú síce výživné, ale nie tak, ako keď sú základom vyššie spomenuté ingrediencie. Hlavne by mala byť zo sto percentného zrna, bez prídavných látok a cukru.
A ešte jedna praktická poznámka pre bezlepkáčov – zamerajte sa na ryžu, pohánku, kukuricu, amarant, či pšeno v akejkoľvek forme, na nich si pochutíte aj bez lepku.
Aký tekutý základ môžeme použiť?
– Voda, ryžové mlieko, sójové mlieko, pšenové mlieko, ovsené mlieko, mandľové mlieko, kamutový nápoj, nápoj z lieskových orechov, kokosové mlieko (najlepšie v kombinácii s iným, pretože je veľmi krémové), čerstvé ovocné šťavy a mošty na dochutenie.
*niekedy nájdete aj mlieka dochutené vanilkou či agavé. Sledujte však zloženie etikiet. Ideálne sú tie bez pridaného cukru.
Čo na dochutenie?
– sezónne ovocie, alebo mrazené bobuľovité chutí tiež skvelo. Mrazené doporučujeme variť spolu s vločkami. Alebo podusíme do mäkka.
– kakao, mak, kokos, orechy, chia, semiačka, goji, sušené ovocie
– 1 PL konopného, makového, ľanového alebo sezamového oleja, 1 ČL kokosového oleja
– superfoods – supergreens prášok, zelený jačmeň, spirulina – s týmito opatrne v malých množstvách, pretože sú chuťovo veľmi výrazné. Lucuma prášok, acai, vanilka, škorica, akékoľvek orieškové maslo a voňavé korenie ako zázvor, či muškátový oriešok.
A na dosladenie?
Používam kokosový cukor, javorový alebo agavé sirup, sušené ďatle alebo hrozienka, med, stéviu. Do kaše vmiešame na konci varenia. V sezóne často stačí len zrelé čerstvé ovocie.
**A tu je jeden konkrétny tip na raňajky – pohánkové vločky (cca 1/2 pohára na 1 osobu) uvarené v ryžovom mlieku s 1 ČL chia semienok; muškátový oriešok, so stéviou, podrtenými konopnými semiačkami a granátovým jablkom – to je nebíčko v papuľke 🙂