Sezónu tekvíc ešte privolávať nechceme. Leto totiž milujeme aj napriek tomu šialenému teplu. Mladé hokkaido tekvičky však na trhoch alebo v záhradách nájdete už aj teraz. Preto ponúkame jednoduchý a rýchly recept na náš obľúbený perkelt z hokkaida a hlivy.
Hokkaidovo-hlivový perkelt s bulgurom
Servings: 2 porcie
Ingredients
- 500 g tekvice hokkaido
- 200 g hlivy
- 400 ml ryžovo-kokosového mlieka* chutí aj s kokosovým alebo čisto ryžovým mliekom či v pomere 1 : 1 s vývarom
- 1 ks menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL olivového oleja
- 4 - 5 ks bioparadajok z konzervy alebo čerstvých prepasírovaných
- čerstvý tymian podľa chuti
- štipka kurkumy
- morská soľ
- farebné mleté korenie
- celoyrnný bulgur
- citrónová šťava podľa chuti
Instructions
- Tekvicu hokkaido pri 200 °C pečieme približne 20 minút, kým nie je zlatistá. Na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom, pridáme natrhanú hlivu a podusíme. Upečenú tekvicu nakrájame a prisypeme do hrnca. Zalejeme čistým rastlinným mliekom alebo zmiešaným s vývarom, ochutíme kurkumou, osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme nasekaný čerstvý tymian, paradajky a dusíme aspoň 15 – 20 minút, aby sa chute prepojili. Perkelt odporúčame podávať s bulgurom, ktorý si pripravíme tak, že ho v miske zalejeme vriacou vodou v pomere 1 : 2. Prikryjeme a počkáme asi 7 minút, kým voda vsiakne. Potom už len dochutíme citrónovou šťavou a troškou soli.
Bulgur – táto predvarená nalámaná celozrnná pšenica, ktorá chuťou pripomína orechy, je naša obľúbená príloha. Pripravíte ju veľmi rýchlo, a preto ju máme vždy poruke.