Vyzerá exoticky a náročne a pritom je veľmi jednoduchá a domáca.
Ingredients
- 1 šálka divokej ryže
- 1 veľká cibuľa
- 4 stonky mladého zeleru
- 0,5 kg čerstvých húb
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL oregana
- 3 PL špaldovej múky
- 1 šálka bieleho vína
- 1 bobkový list
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 ČL rozmarínu
- 1 šálka ryžového mlieka
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL soli
Instructions
- Do hrnca nasypeme umytú divokú ryžu, pridáme 1 lyžicku soli a privedieme k varu. Varíme cca 40 minút, až kým ryža takmer nezmäkne. Uvarenú ryžu zlejeme.
- Kým sa varí ryža, pripravíme zvyšok polievky. Do hrnca dáme lyžicu oleja, pridáme nakrájanú cibuľu, najemno nastrúhaný mladý zeler, pol lyžičky soli a dusíme až kým sa cibuľa neopečie do sklovita cca 3 - 5 minút. Znížime stupeň varenia a za stáleho miešania pridáme huby a zvyšnú pol lyžičku soli. Varíme, až kým huby nepustia šťavu a nezhnednú - minimálne 15 - 20 minút. Podlejeme vývarom.
- Pridáme cesnak, oregáno, prisypeme múku a rozmiešame. Zvýšime stupeň varenia a zalejeme vínom. Zamiešame a opäť povaríme.
- Na záver pridáme bobkový list, privedieme k varu a potom opäť stupeň varenia znížime. Varíme ďalších 15 minút. Pridáme rozmarín, rastlinné mlieko a uvarenú divokú ryžu. Varíme ďalších 10 minút, až kým polievka nezhnustne podľa predstáv. Vmiešame citrónovú šťavu a prisolíme podľa potreby.
Foto: Martin Črep