Leto je tu a dni sa menia z príjemne teplých na naozaj horúce. Práve tie horúce dávajú mnohým z nás poriadne zabrať, ale leto nám to vie vždy vynahradiť šťavnatým a osviežujúcim sezónnym ovocím a čerstvou domácou zeleninou. Práve z nich treba v týchto dňoch pripravovať všetko, čo sa len dá, aby sme sa letných dobrôt najedli do sýtosti.
Ráno si spravte jahodový smoothie, na obed si upečte mladé zemiaky s bylinkami a podvečer si ako odmenu po náročnom dni pripravte dobrý domáci koláč. Napríklad tento náš. Neoľutujete.
Suroviny:
- 400 g pšena
- 1 200 g jablkovej šťavy
- 3 PL kukuričného bioškrobu
- 250 g mletého modrého maku
- 5 PL medu
- 4 nakrájané marhule
- 2 nakrájané broskyne
- 4 nakrájané slivky
- 150 g ríbezlí
- 1 PL olivového oleja
Postup:
Pšeno uvaríme v jablkovej šťave v pomere 1 : 3. Do uvareného pšena primiešame kukuričný bioškrob a pomletý mak a necháme vychladnúť. Nízku kruhovú formu na pečenie vymastíme olivovým olejom. Dno vystelieme polovicou makovej zmesi, na ňu poukladáme ríbezle a zvyšné nakrájané ovocie, ktoré zakryjeme druhou polovicou pšena s makom. Pri 170 °C pečieme približne 40 minút. Po vybratí ozdobíme čerstvým ovocím. Podávame vychladnuté a pokvapkané medom.
Jem iné tip: Jablkovú šťavu môžete vymeniť aj za rastlinné mlieko. Tak chutí tento koláč tiež fantasticky!
Dobrú chuť 🙂