Naša celoročne obľúbená kapustnica so slivkami a hubami

Surová kyslá kapusta je zázrakom prírody. Obsahuje množstvo vitamínov (A, B, C, E, K), minerálov, ale aj vápnik, železo, horčík a zinok. Telu dodáva enormné množstvo vitamínu C, preto sa odporúča konzumovať ju napríklad aj pri nachladnutí. Výborná je však aj do tradičných kapustníkov, v strapačkách, k jaterniciam, či v segedínskom guláši. A my ju odporúčame do našej celoročnej kapustnice!

Ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 60 g sušených húb
  • 200 g sušených sliviek
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 1 – 1,5 l vody alebo vývaru (podľa požadovanej hustoty)
  • 200 g údeného tofu alebo tempehu
  • 3 PL repkového alebo olivového oleja
  • ½ jabĺk
  • 1 ČL sladkej sušenej červenej papriky
  • 1 ČL celej rasce
  • 2 ks bobkového listu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 ČL octu alebo šťavu z polovice citróna

Inštrukcie:

Cibuľu nakrájame na malé kúsky, v hrnci ju orestujeme na oleji, pridáme kyslú kapustu, zalejeme vývarom, pridáme korenia, slivky, huby a jablko. Necháme variť asi jednu hodinu, ideálne aj dve-tri-štyri-päť. Medzičasom opečieme na oleji tofu alebo tempeh a ihneď vložíme do kapustnice, aby sa chute prepojili. Ku koncu varenia dochutíme citrónovou šťavou alebo umeoctom. Čím viac sa zohrieva, tým je lepšia, ak vydržíte. 🙂

Dobrú chuť!

2 Comments

  1. 200 g sliviek nie je strasne vela?

    1. Dobrý deň Alica, podľa toho, či máte radšej sladšiu alebo kyslejšiu variantu, vyskúšajte, treba testovať. Nám v tejto kombinácii toto množstvo vyhovuje. Pozdravujem, A.

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.