Surová kyslá kapusta je zázrakom prírody. Obsahuje množstvo vitamínov (A, B, C, E, K), minerálov, ale aj vápnik, železo, horčík a zinok. Telu dodáva enormné množstvo vitamínu C, preto sa odporúča konzumovať ju napríklad aj pri nachladnutí. Výborná je však aj do tradičných kapustníkov, v strapačkách, k jaterniciam, či v segedínskom guláši. A my ju odporúčame do našej celoročnej kapustnice!
Ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- 60 g sušených húb
- 200 g sušených sliviek
- 1 väčšiu cibuľu
- 1 – 1,5 l vody alebo vývaru (podľa požadovanej hustoty)
- 200 g údeného tofu alebo tempehu
- 3 PL repkového alebo olivového oleja
- ½ jabĺk
- 1 ČL sladkej sušenej červenej papriky
- 1 ČL celej rasce
- 2 ks bobkového listu
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 ČL octu alebo šťavu z polovice citróna
Inštrukcie:
Cibuľu nakrájame na malé kúsky, v hrnci ju orestujeme na oleji, pridáme kyslú kapustu, zalejeme vývarom, pridáme korenia, slivky, huby a jablko. Necháme variť asi jednu hodinu, ideálne aj dve-tri-štyri-päť. Medzičasom opečieme na oleji tofu alebo tempeh a ihneď vložíme do kapustnice, aby sa chute prepojili. Ku koncu varenia dochutíme citrónovou šťavou alebo umeoctom. Čím viac sa zohrieva, tým je lepšia, ak vydržíte. 🙂
Dobrú chuť!
200 g sliviek nie je strasne vela?
Dobrý deň Alica, podľa toho, či máte radšej sladšiu alebo kyslejšiu variantu, vyskúšajte, treba testovať. Nám v tejto kombinácii toto množstvo vyhovuje. Pozdravujem, A.