Už starovekí Gréci poznali pozitívne účinky oleja nielen pre zdravie človeka, ale i jeho krásu. Olivový olej tvorí už dlhé roky neodmysliteľnú súčasť aj európskej kuchyne. Viete ako sa táto plodina spracováva a aké druhy poznáme?
Olivový olej je jednoducho zdravá ovocná šťava. Stačí vytlačiť olej z olív a ako väčšina prírodných ovocných štiav je veľmi zdravá vďaka svojej bohatej výživnej hodnote a svojmu obsahu prospešných prírodných zložiek.
Zber a spracovanie olivového oleja
Zber môže prebiehať ručne alebo mechanicky. Pri ručnom zbere sa používajú česacie hrebene, špeciálne hrable. Tento spôsob je najviac rozšírení v Grécku. Pri mechanickom zbere sa využíva špeciálny stroj, ktorý pomocou vibračných hrebeňov trasie olivy dole.
Olivy sa následne po zbere prepravujú v jutových vreciach do olivového mlynu. Doba od zberu do lisovania by nemala prekročiť 24 hodín.
Čistením a opláchnutím sa odstránia nečistoty ako listy a zemina. Následne sa dužina spolu s kôstkou drtí a behom 30 minút vzniká olivová pasta. Pri miešaní sa z pasty začnú vylučovať kvapky oleja. Olej sa získava z pasty viacerými spôsobmi: lisovaním, odstreďovaním alebo vylúhovaním. Posledná fáza výroby je mechanická filtrácia získaného oleja.
Druhy olivových olejov:
– Extra panenský olivový olej – je lisovaný za studena (do 27 °C) a je stáčaný z prvého lisovania. Neprechádza žiadnou chemickou úpravou. Je charakteristický svojou intenzívnou chuťou a vôňou. Je vhodný nielen pre studenú kuchyni (do šalátov), ale aj na varenie a pečenie. Ako jediný druh olivového oleja si zachová behom procesu výroby všetky pôvodné antioxidanty, minerály a vitamíny prospešné pre organizmus. Kyslosť extra panenského oleja je max do 0,8%.
– Panenský olivový olej – je získavaný z olív mechanickým vytlačením a lisovaním bez použitia chemických prísad. Kyslosť panenského oleja je max do 2%.
– Rafinovaný olivový olej – je získavaný lisovaním pri vysokých tlakoch a za pôsobenia tepla. Následne prechádza chemickou úpravou.
– Olivový olej – je zmes panenského olivového oleja (25%) a rafinovaného oleja. Kyslosť oleja je do 1,5%.
– Pomace (Matolinový olivový alebo Sansa d´oliva) sa vyrába z posledného lisovania olivových šupiek a kôstok. Kyslosť je do 1,5%.
Kvalitu olivového oleja získaného z plodov ovplyvňuje nielen prostredie (podnebie a klíma), ale aj druh olív, technika pestovania, optimálna doba zberu, metóda zberu, skladovanie olív a spôsob spracovanie olív.
Autor: Ivka