Bezlepkový, bezlaktózový a ešte aj bez cukru? Áno, aj toto je dezert!

Ingredients

Korpus:

  • 200 g mixu mletých orechov
  • 150 g mixu sušeného ovocia (ďatle a hrozienka)

Krém:

  • 400 g namočených kešu orechov (aspoň 4 hodiny)
  • 1 veľký banán
  • 120 g kokosového oleja
  • 200 g drobného ovocia
  • 1 vanilkový struk
  • štvrť lyžičky stévie

Instructions

  • Sušené ovocie vopred na niekoľko hodín namočíme, aby zmäklo. Na vysokootáčkovom mixéri rozmixujeme suroviny na korpus tak, že najprv na múku rozomelieme v mixéri orechy a postupne pridávame sušené ovocie (bez vody), kým sa nám hmota neprepojí (musí byť lepkavá). V prípade potreby doplníme, po lyžičkách vodu z ovocia. Cestom vyložíme tortovú formu. Následne dohladka vymixujeme krém zo všetkých ostatných prísad. Rovnomerne ho rozotrieme na korpus, posypeme goji a kúskami nepraženého kakaa a necháme v chlade stuhnúť aspoň 3 hodiny.

Notes

V zime môžeme použiť mrazené drobné ovocie, ktoré sme si v lete nazbierali.

Foto: Mária Candráková

9 Comments

  1. Recept na kolacik vyzera super, len som sa na tie datle chcela spytat, nikde som sa nedocitala ake sa maju pouzivat,ja som kupila v obchode susene ale tie su plne cukru, tak nechapem,ze preco pisu na tych kolacov ze bez cukru,ked vsetky tie datle su macane v glukozovom sirupe..aspon take mam ja…daju sa kupit aj ine??
    Vdaka

    1. Dobrý deň prajeme, áno bežne sa predávajú aj datle bez cukru, teda bez pridania glukózového sirupu – v DM drogérii, v bioobchodoch ale aj v bežných reťazcoch. Ale pokojne môžete použiť aj akékoľvek iné sušené ovocie – napríklad hrozienka, či slivky. Držím palce pri testovaní.

  2. Prosim vas,aky rozmer formy na tortu ste pouzili?a susene ovocie na korpus ste nenamocili vopred?

    1. Dobrý večer Danka, vyskúšajte 22ku alebo 24ku, odnímateľné boky hlavne. V takýchto stredne veľkých formách vyzerajú raw torty krajšie, pretože sú vyššie. Sušené ovocie je potrebné namočiť, aby zmäklo a dalo sa dohladka rozmixovať s orieškami / semienkami tak, aby vytvorili lepkavé cesto. Do receptu som doplnila viac kokosového oleja, aby lepšie stuhol. Držím palce!

      1. Vdaka za expresnu odpoved:-)A formu netreba „vymazat“? Idem “ rawovat“ prvy krat,synovi k narodeninam:-)

        1. Netreba, raw koláče majú dosť pevný korpus a dajú sa celkom jednoducho z formy vyberať. Keď otvoríte formu, prejdite celý obvod malým nožom, aby sa odlepila od formy a keď ju nakrájate, kúsky vyberajte podberačkou, aby zostala neporušená 🙂 Je skvelá, dúfam, že sa Vám podarí, a že bude chutiť!

          1. Dana Lengyelfalusyova

            Dakujem krasne,dufam,ze sa vydari:-)

  3. Torta „upecena“:-),aj chutila,ale ten korpus som asi nezvladla,bol prilis „lepivy“,velmi zle sa mi to servirovalo.a do plnky by som este mozno dala viac ovocia,hoci neviem co by to spravilo s konzistenciou:-)Hlavne je,ze sa zjedla torta cela a syncek z nej s radostou sfukoval sviecky:-)

    1. Pri príprave korpusu treba vodu z namočeného ovocia pridávať podľa poteby, len ak sa Vám korpus dostatočne nelepí. S konzistenciou sa treba pohrať, nabudúce Vám to pôjde určite ešte lepšie, ale hlavné je, že koláčik chutil a potešil 🙂

Leave your comment

Please enter your name.

Please enter comment.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.