S decembrom prišla naozajstná zima, tak vám prinášame recept na zahriatie. Extrémne rýchly, farebný a veľmi chutný. Navyše si ho môžete pripraviť v nespočetnom množstve variácií. Toto je tá naša.
Ingrediencie:
- menšia hokaido tekvica
- hlavička karfiolu
- 1 väčšia paradajka
- čerstvá petržlenová vňať
- sušené chilli
- sladká mletá červená paprika
- mletý koriander
- soľ, korenie
- konopné semienka
Postup:
- Hokaido umyjeme, rozrežeme na polovicu a vydlabeme z neho dužinu. Tekvicu aj so šupou nakrájame na drobné kocky, polejeme olivovým olejom, dochutíme soľou a korením, pridáme na štvrťky nakrájanú paradajku a dáme piecť na 180 stupňov dokým tekvica úplne nezmäkne. Upečenú tekvicu spolu s paradajkou rozmixujeme na hladké pyré.
- Karfiol rozdelíme na drobné ružičky, polejeme ho olivovým olejom a dochutíme obľúbeným korením. My sme okrem soli a čerstvo zomletého čierneho korenia použili mletý koriander, sladkú červenú papriku a chilli. Karfiól v zmesi korenia a oleja dobre premiešame, rozložíme na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry. Stačí, keď ho necháme v rúre 5-10 minút, tak aby bol stále chrumkavý. Aby bol karfiol opečený a chrumkavý aj zvonku nastavte na rúre funkciu gril alebo ventilátor.
- Pripravené pyré servírujeme spolu s upečeným karfiolom a s lyžicou kvalitného bieleho jogurtu. Karfiol posypeme najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. My sme navyše na pyré použili pečené konopné semienka s morskou soľou, ktoré krásne vyvážili chuť sladkastého tekvicového pyré.
Pečené konopné semienka sme dostali na skúšku od šikovných slovenských pestovateľov konope a výrobcov konopných produktov Cannature a úplne nás dostali. Sú skvelým snackom na chrumkanie ale aj príjemným doplnkom do jedál.
S konopnými semienkami alebo bez nich, s mrkvovým pyré namiesto tekvicového alebo s pečenou repou namiesto karfiolu, tento recept vás určite dostane. Príprava je totiž rýchla, jednoduchá a výsledok stojí za to.
Dobrú chuť 🙂