RÝCHLY A CHRUMKAVÝ ŠALÁT ZO STOPKOVÉHO ZELERU
Máte radi stopkový zeler? Táto zelenina má príjemnú, osviežujúcu chuť a vynikajúco chrumká.
Vyznačuje sa jemnejšou chuťou ako tradičný zeler a je výborný do polievok, ale aj šalátov. Preslávený je najmä Waldorfský šalát, kde sa kombinuje s vlašskými orechmi, jablkami a dressingom na majonézovom základe.
Hanka Zemanová spomína, že sa stopkový zeler vyznačuje aj nespornými zdravotnými účinkami prospešnými žalúdku, pankreasu a slezine. Okrem toho zmierňuje podráždenú pečeň a zlepšuje trávenie. Pomáha pri liečbe závratov a nervozity. Svojím vysokým obsahom kremíka prospieva kĺbom, kostiam a tepnám. Celkovo je vhodný pri reumatizme, artritíde, dne, ale aj pri vysokom krvnom tlaku a v tehotenstve. (2013, s. 103)
My si v pôstnom období môžeme pripraviť expresný a pritom chutný šalát. Stačí si nakrájať stopkový zeler na tenké prúžky, jabĺčko na kocky a celé to poliať citrónovou šťavou, kvapkou oleja a štipkou škorice. Šalát vás preberie a nabudí na nadchádzajúce jarné obdobie. Dobrú chuť!
Autor: Monika z Jem iné
Zdroje:
Zemanová, H.: biokuchařka Hanky Zemanové, Praha: Smart Press s.r.o. 2013