Čo so zvyškami v chladničke? Šup s nimi do quichovej plnky.
V predchádzajúcich dvoch článkoch sme sa venovali histórii slaného koláča a príprave cesta. Čo je však na tomto pokrme skvelé je, že je veľmi variabilný a pri príprave jeho plnky môžeme využívať sezónne suroviny.
Na jeseň a v zimnom období sa dá používať tekvica a červená repa, cícer, zázvor, mrkva či pór. Keď sa oteplí a príde jar a leto máme už k dispozícii široký výber surovín. Jar ohlasuje príchod chutnej špargle, postupne môžeme využívať jarnú cibuľku, baklažán, chutné žlté a zelené cukiny či šťavnaté paradajky, zelený mangold alebo rukolu. Netreba zabudnúť na čerstvé bylinky, ktoré dodajú koláču výbornú chuť a sviežosť, pričom ho aj nádherne ozdobia.
Suroviny na náplne je dobré si predvariť ako napríklad brokolicu, červenú repu, či zemiaky. Ďalším spôsobom predprípravy môže byť pečenie a grilovanie ako v prípade tekvice. Zeleninu ako paprika, cukina, baklažán a podobne je vhodné si krátko orestovať na panvici a následne použiť do plnky.
Osvedčenými kombináciami sú napríklad grilovaná tekvica hokkaido alebo maslová tekvica posypaná slaným syrom a čerstvým tymiánom. Fantastická je aj mrkva s cícerom a zázvorom.
Odolať sa nedá ani červenej repe s kozím syrom a tekvicovými semiačkami. Vrch môžeme posypať oregánom.
Predvarená špargľa spoločne so slaninkou, či letný favorit cukina s paradajkami posypaná bryndzou sú sýte ale zároveň ľahké pokrmy.
Fantázii a inovatívnosti sa medze nekladú, preto si môžeme pripraviť aj quiche na spôsob francúzskych zemiakov. Stačí na cesto poukladať uvarené zemiaky, orestovanú klobásku, varené vajíčka a zaliať vyšľahanou kyslou smotanou s vajíčkami.
Plnku je možné zalievať zmesou šľahačkovej alebo kyslej smotany s vajíčkami. Použiť sa môže aj Crème Fraîche – šľahačkový kyslý krém alebo jeho ryžová alternatíva.
Takže hor sa vymýšľať nové kombinácie!
Autor: Monika z Jem iné
Foto: Zuzana Kuňová