Máte chuť? Nech sa páči, tu je recept na víkendový koláčik!
Jablko – symbol hriechu pre Adama a Evu v raji alebo otrávené v rozprávke o snehulienke. Napriek tejto „zlej“ povesti by sme si ho mali dopriať každý deň. Zloženie tohto ovocia je veľmi pestré a zdravé. Obsahuje hlavne vlákninu, vodu, pektín, vitamín C, nenasýtené tuky, minerály a antioxidanty. Vďaka svojej špecifickej chuti sa hodí či už na varenie alebo pečenie.
V tomto recepte si jablká našli svoje miesto ako šťavnaté jadro v chrumkavom obale rozvoniavajúcom škoricou a orechmi.
Ingredients
Na cesto potrebujeme:
- 500 g múky hladkej celozrnnej špaldovej
- 250 ml vlažnej vody
- 100 ml roztopeného masla
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička octu
Na plnku potrebujeme:
- 700 g jabĺk
- 50 g masla
- 100 g hrozienok
- 100 g mletých orechov
- 150 g prírodného trstinového cukru
- 20 g mletej škorice
- Štavu z jedného citrónu
- 1 vajce na potretie
Instructions
- V miske zmiešame vodu, maslo, soľ, ocot. Vylejeme do misky kde sme si nasypali múku. Cesto miesime až kým sa nelepí. Sformujeme do gule a necháme 30 minút odpočinúť. Potom ho rozvaľkáme na čo najtenšiu vrstvu. Okraje povyťahujeme cesto do strán.
- Na takto pripravené rozvaľkané cesto nasypeme rovnomerne postrúhané jablká, roztopené maslo, hrozienka, mleté orechy, prírodný trstinový cukor, mletú škoricu a citrónovú šťavu.
- Cesto opatrne zavinieme, potrieme vajíčkom a upečieme. Približne na 180°C a 45 minút.
Autor receptu: Kuchár Pepe z Jem iné