Štrúdľa s jablkami a škoricou

Ešte lepšia ako tradičná! Áno, hovoríme o tejto štrúdli, ktorá je pripravená úplne od základu. Žiadne lístkové cesto, žiaden biely rafinovaný cukor, ani žiadne jablká z konzervy. Ale pekne poctivo. [...]

Máte chuť? Nech sa páči, tu je recept na víkendový koláčik!

Jablko – symbol hriechu pre Adama a Evu v raji alebo otrávené v rozprávke o snehulienke. Napriek tejto „zlej“ povesti by sme si ho mali dopriať každý deň. Zloženie tohto ovocia je veľmi pestré a zdravé. Obsahuje hlavne vlákninu, vodu, pektín, vitamín C, nenasýtené tuky, minerály a antioxidanty. Vďaka svojej špecifickej chuti sa hodí či už na varenie alebo pečenie.

V tomto recepte si jablká našli svoje miesto ako šťavnaté jadro v chrumkavom obale rozvoniavajúcom škoricou a orechmi.

Ingredients

Na cesto potrebujeme:

  • 500 g múky hladkej celozrnnej špaldovej
  • 250 ml vlažnej vody
  • 100 ml roztopeného masla
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička octu

Na plnku potrebujeme:

  • 700 g jabĺk
  • 50 g masla
  • 100 g hrozienok
  • 100 g mletých orechov
  • 150 g prírodného trstinového cukru
  • 20 g mletej škorice
  • Štavu z jedného citrónu
  • 1 vajce na potretie

Instructions

  • V miske zmiešame vodu, maslo, soľ, ocot. Vylejeme do misky kde sme si nasypali múku. Cesto miesime až kým sa nelepí. Sformujeme do gule a necháme 30 minút odpočinúť. Potom ho rozvaľkáme na čo najtenšiu vrstvu. Okraje povyťahujeme cesto do strán.
  • Na takto pripravené rozvaľkané cesto nasypeme rovnomerne postrúhané jablká, roztopené maslo, hrozienka, mleté orechy, prírodný trstinový cukor, mletú škoricu a citrónovú šťavu.
  • Cesto opatrne zavinieme, potrieme vajíčkom a upečieme. Približne na 180°C a 45 minút.

Autor receptu: Kuchár Pepe z Jem iné

Leave your comment

Please enter your name.

Please enter comment.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.