Tip na víkend: voňavé karí kura

Prídete z práce unavení a jediné, na čo máte silu je objednať si donášku. Ale čo keď Vám povieme, že existuje recept na večeru, ktorý je voňavý, rýchly a príjemne zasýti? Aj s prečítaním tohto receptu to máte za pár minút hotové. Stačí len trochu organizácie.

Tip na víkend: voňavé karí kura

Ingredients

Čo budeme potrebovať:

  • 500 g kuracích stehien bez kosti a kože
  • 3 PL olivového oleja
  • 145 g (1 kelímok) bieleho jogurtu (použite smotanový pre plnosť chute)
  • 1 ČL červenej papriky
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 1/2 ČL mletého koriandru
  • štipka čierneho korenia
  • 2 ČL zmesi korenia garam masala
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • himalájska soľ
  • hrsť čerstvého koriandru
  • štava z limetky, alebo citrónu
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 100 ml smotany na varenie, ryžovej smotany, alebo kokosového mlieka
  • voda na podliatie
  • Široké ryžové rezance (cca 80g na osobu)

Instructions

  • Ráno pred odchodom do práce: kuracie stehná bez kostí a kože si nakrájame. Nebojte sa nakrájať ich aj na väčšie kusy, zostanú šťavnaté. Primiešame 1PL olivového oleja, jogurt a všetky koreniny. Dáme do misky s uzatvárateľným vekom, alebo pevne zafóliujeme a odložíme do chladničky. Toto celé nám nepotrvá dlhšie ako 5 minút.
  • Večer po príchode domov: kuracie kúsky vyberieme z misky a orestujeme z oboch strán na oleji. V miske, kde nám zostala zmes korenia a jogurtu vymiešame paradajkový pretlak s takým množstvom vody, aby nám zakryla mäso. Zalejeme, zatvoríme tlakový hrniec a varíme 15 minút.
  • Rozdelíme si brokolicu na ružičky a sparíme ju v hrnci, kým nie je al dente.
  • Dáme zovrieť vodu v strednom hrnci. Kým zovrie, namočíme si rezance v miske v teplej vode.
  • Kura je uvarené, už len doladiť chute. Ochutnáme, osolíme a pridáme smotanu / kokosové mlieko. Necháme ešte raz prevrieť.
  • Keď budete pripravení večeru servírovať, ryžové rezance stačí uvariť vo vriacej vode asi minútu a môžu sa rovno podávať - so šťavnatým indickým kuraťom, čerstvo nasekaným koriandrom, limetkou alebo citrónom. Dobrú chuť!
  • Toto jedlo je prirodzene bezlepkové. Rezance môžete vymeniť za basmati ryžu, či uvarenú quinou. V prípade, že sa Vám bude zdať omáčka príliš riedka, pridajte buď pretlak, alebo rozmiešajte 1 PL ryžovej múky v omáčke a znova prevarte.

Ak používate tlakový hrniec doma, podeľte sa s nami o vaše skúsenosti.

2 Comments

  1. Nevidim v zozname ingredientov spominane kari korenie. Alebo je to v tej garam masale?

    1. Dobrý deň Elena, áno, kari je v garam masale, je to veľmi chutná exotická zmeska korenín, určite vyskúšajte.

Leave your comment

Please enter your name.

Please enter comment.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.