Orechy sú dôležitá časť zdravej výživy a rôzne výskumy teraz vysvetľujú aj prečo. Je to jedinečnou kombináciou zdravých nenasýtených tukov spolu s vitamínmi, minerálmi a fytochemikáliami, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko srdcovo cievnych ochorení, znížiť cholesterol a udržať váhu.
Orechy – chuť, ktorú máte radi, výživa, ktorú potrebujete. Vychutnajte si za hrsť orechov väčšinu dní v týždni. Tu je 5 dôvodov prečo sú pre vás orechy dobré:
Orechy sú malé balíky obsahujúce potrebné živiny
Orechy obsahujú kombináciu 28 rôznych živín – horčík, vápnik, železo, zinok, B2, B3, B5, B6, kyselina listová, B12, vitamín A, vitamín E, meď, mangán, selén, arginín
Orechy sú skvelý zdroj zdravých tukov
Orechy obsahujú omega 3 nenasýtené mastné kyseliny – dobré tuky, ktoré môžu pomôcť zvládnuť cholesterol. Takisto obsahujú kyselinu listovú, arginín a rastlinné steroly, ktoré vplývajú na lepšie srdcové zdravie, pretože čiastočne blokujú absorpciu cholesterolu v tráviacom trakte. Medzi orechy bohaté na mono-nenasýtené kyseliny patria makadámové orechy, kešu, mandle, pistácie, pekan. Vlašské, lieskové a píniové oriešky sú zas bohaté na poly-nenasýtené mastné kyseliny.
Orechy obsahujú vitamín E
Vitamín E je antioxidant, ktorý chráni tkanivo pred poškodením. Priemerná dávka orechov obsahuje asi 20% odporúčanej dennej dávky vitamínu E.
Orechy prispievajú k vláknine
Všetky orechy zvyšujú príjem vlákniny, hlavnej tej rozpustnej, a pomôžu odohnať hlad na dlhšie. Vláknina v strave môže pomôcť s vysokým cholesterolom a je potrebná na pravidelné vyprázdňovanie čriev.
Orechy vám môžu kontrolovať si váhu
Orechy môžu nahradiť potraviny ako napríklad keksíky, koláče a pečivo, ktoré sú vysoko spracované a majú vysoký obsah cukru. Bielkovina a vláknina z orechov pomôže zasýtiť a zároveň môže pomôcť upraviť odolnosť voči inzulínu.
Tipy ako zahrnúť orechy do denného jedálnička:
– chrúmajte pistácie namiesto predjedla
– mandle alebo kešu môžete pridať k restovanej zelenine
– opražte gaštany alebo píniové orechy a pridajte ich do šalátu
– posekajte orechy a pridajte ich do nátierok
– pomrvte pekan orechy alebo vlašské orechy do bieleho jogurtu a podávajte s ovocím
– pridajte posekané makadámové orechy alebo pistácie k pečenej rybe
– opražené píniové oriešky pridajte k svojim obľúbeným cestovinám
- urobte si skvelé pesto rozmixovaním pistácií alebo vlašských orechov s bylinkami, parmezánom a troškou olivového oleja
Ako rozoznať pokazené orechy:
Orechy, ako každý iný zdroj nenasýtených mastných kyselín, majú väčší sklon k oxidácií, a preto sa pri dlhodobom vystavení svetlu, teplu a vzduchu môžu rýchlo pokaziť. Najcitlivejšie sú vlašské orechy, po nich nasledujú pekan, para, arašídy, mandle, pistácie a najodolnejšie sú kešu s lieskovými orechmi.
- Ak sa dá tak ich pred kúpou ochutnajte. Ak sú horké alebo kyslé tak už sú pokazené.
- Ovoňajte ich. Staré orechy majú nepríjemný rybací zápach
- Dobre si ich obzrite. Orechy, ktoré majú tmavšiu farbu sú jednoznačne stuchnuté. Skontrolujte či nevyzerajú zvraštene, sucho alebo plesnivo.
- Nakupujte od spoľahlivého predajcu, ktorý ich veľa predáva a nakupuje a tým pádom ich dlho neskladuje.
- Na mandliach sa dá ľahšie zistiť či sú pokazené, prekrojte ju na polovicu a ak je pekná biela tak je všetko v poriadku. Ak je zažltnutá, alebo vyzerá ako včelí plast, tak je lepšie ju vyhodiť.
- Čerstvé vlašské orechy chutia sladko a voňajú jemne orechovo. Ak chutia ako riedidlo na farbu, viete, že už sú pokazené.
Pražené, drvené alebo mleté orechy sa kazia oveľa rýchlejšie ako surové a celé. Mleté orechy neskladujte dlhšie ako pár dní. Najlepšie je ich skladovať v nádobe s vzduchotesným uzáverom v tmavej a chladnej miestnosti. Orechy v škrupinke skladujte v mraziaku. Všetky druhy orechov je dobré skonzumovať najneskôr do 6 mesiacov, pretože neviete ako dlho už boli u predajcu alebo dodávateľa.
Nabudúce o tom ako a prečo ich aktivovať.
Autor článku: Evka
Autor foto: Peter „Šarkan“ Novák