Tvarohovo – slivkové pirohy

Ingredients

  • 250 g polohrubej pšeničnej alebo špaldovej múky
  • 1 vajce
  • 1 dcl vody
  • 2 PL (domáceho) slivkového lekváru
  • 100 g hrudkovitého tvarohu
  • strúhanka
  • mletý mak
  • kokosový cukor na posypanie
  • 80 g masla na roztopenie

Instructions

  • Špaldová múka "zhltne" tej vody trošku viac. Začneme miešať a postupne pridávame vodu , až kým nám hnietením nevznikne nelepivé, ale stále vláčne cesto. Miestami ho môžeme zľahka posypávať múkou, aby sa ľahšie vytvaroval bochník. Takto prirpavené cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenko (približne 2 mm). Trik je v tom, že zhora síce cesto pri vaľkaní múčime, no veľmi jemne, aby nám pirohy dobre lepili. Cesto nakrájame na štvorce asi 2,5 alebo 3x3 cm. Každý štvorec chytíme do ruky, do stredu dáme malú lyžičku plnky vymiešanej z tvarohu a lekváru. Do kríža stredom prehneme a kol dokola popritláčame. Pirohy varíme vo vriacej vode dovtedy, kým nevyplávajú na povrch (približne 4-5 minú), scedíme ich a polejem rozopeným maslom. Medzičasom si zľahka osmahneme na panvici 1 PL masla so strúhankou.
    Hotové pirohy podávame posypané strúhankou a pomletým makom poľa chuti zmiešaným kokosovým cukrom. Pre tých, čo milujú tradičné chute , vynechajte cukor a pokvapkajte tanier medom a nezabudnite na zopár kúskov čerstvého ovocia 🙂

Leave your comment

Please enter your name.

Please enter comment.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.