UŽ NIČ NAZVYŠ – VYUŽITIE ZVYŠKOV

Téma plytvania potravinami je v dnešnej dobe veľmi aktuálna. Mali by sme sa preto zamyslieť nad tým, ako jedlo a jednotlivé suroviny čo najefektívnejšie využívať a predísť zbytočnému mrhaniu jedlom a peňazí. Veď pri [...]

Téma plytvania potravinami je v dnešnej dobe veľmi aktuálna. Mali by sme sa preto zamyslieť nad tým, ako jedlo a jednotlivé suroviny čo najefektívnejšie využívať a predísť zbytočnému mrhaniu jedlom a peňazí. Veď pri vyhadzovaní jedla človeka často krát až “zabolí“ srdce a má pocit, že potraviny by rozhodne nemali končiť v koši. Niekedy za to môže nedostatok času, ale aj ľudská pohodlnosť, dôvodov je veľa. Možno nám len občas chýba inšpirácia ako zvyšky využiť a ďalej upraviť.

Táto rubrika bude každý týždeň prinášať tipy na to, čo robiť so zostávajúcimi surovinami. Začnime s jablkami.

Počas zimného obdobia je najčastejším nápojom práve čaj. Predstava horúceho nápoja, ktorý nás zbaví zimy a je zároveň aj zdraviu prospešný, je veľmi príjemná. Čo takto si ho pripraviť z častého odpadu – konkrétne šupiek z jablka?

Tip som objavila v knihe z roku 1966, v ktorej autorka Anna Marienková uvádza, že: „ šupky z očistených jabĺk umyme a v mierne teplej rúre usušme. Môžeme z nich variť zdravý čaj pre deti. Obsahujú vitamín C a pektín, ktorý pôsobí na črevnú sliznicu, najmä pri hnačkách.“ (s. 19)

Vyskúšajme čaj z jablkových šupiek, alebo si jablká nakrájajme so šupkou a vysušme. Táto pochúťka pomáha upravovať hladinu cholesterolu v krvi, znižuje krvný tlak a pomáha pri liečbe žlčníka (Zemanová, 2013, s.278). A ak sa Vám do vlastnej prípravy nechce, pomôžte si napríklad týmito jabĺčkami.

Hovorí sa, že človek by mal zjesť jedno jabĺčko denne. Ak tak teda urobíte, rozhodne ho nešúpte a ak áno pripravte vaším deťom alebo sebe chutný čajík.

Autor: Monika z Jem iné

Zdroje:

Marienková, A.: mladá kuchárka, Bratislava: Obzor 1966

Zemanová, H.: BioAbecedář Hanky Zemanové, Praha: 2013

2 Comments

  1. Caj z cerstvych jablkovych supiek varim detom uz roky proti kaslu. Je vyborny.

    1. Ďakujeme za podporu, tento čajík máme naozaj veľmi radi.

Leave your comment

Please enter your name.
Please enter comment.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.